Prisjakt
HemPrisjakts experterDatorerTest - HP OMEN Transcend 14

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: HP OMEN Transcend 14

2 maj 2024

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Stilren & färgglad
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Med OMEN Transcend 14 har du med stor säkerhet den dator som lyser starkast på LAN-partyt. Datorn upplevs flashig men växlar snabbt till väldigt stilren när belysningen stängs av och levererar en helt okej prestanda i ett kompakt format utan att bli för varm.

Står sig inte så bra komponentmässigt mot konkurrenter
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Jag tycker inte alls att OMEN Transcend 14 är en dålig dator, snarare tvärtom. Men när jag tittar på konkurrenters utbud går det att få både starkare processor och grafikkort med få andra kompromisser som till exempel en större skärm och lite mindre minne. Detta ibland till ett lägre pris.

Vem passar produkten bäst för?

Jag tycker OMEN Transcend 14 i detta utförande är en bra dator för en yngre tonåring med stort datorintresse, som gillar RGB-belysningen. Datorn har en hel del bra prestanda men levererar inga stordåd egentligen men den klarar sig rätt bra till mycket. Priset kan anses lite väl mycket kanske men det är lite svårt att avgöra. Det finns datorer med bättre komponenter för lägre pris men där kylningen och ljudnivå istället kan bli ett problem och på den fronten tycker jag den här datorn gör bra ifrån sig.

HDMI & USB-C i bak

Bra funktioner i OMEN Gaming Hub

Fläktarna låter inte superhögt

Väldigt snabba RAM-minnen

Blir inte för varm utvändigt

Lyser som ett mindre diskotek med bakgrundsbelysningen

Finns konkurrenter med bättre processor & grafikkort i samma prisklass

Saknar mer valmöjligheter för bakgrundsbelysningen

Första intrycken

Några fina detaljer jag lägger märke till snabbt är hur HDMI-uttaget och ladduttaget sitter i bak på datorn vilket faktiskt känns väldigt smidigt. Jag undrar varför inte fler laptops har på det här sättet. Det går också att använda USB-C på vänstersidan av datorn för att ladda men datorn påpekar att för bäst prestanda ska uttaget i bak användas och det är detta jag använder för speltesterna i denna recension.

Vidare känns tangentbordet aningen barnsligt med sin väldigt väl tilltagna bakgrundsbelysning. Det är som att ha ett mindre diskotek på skrivbordet när bakgrundsbelysningen är på, kanske är detta något som de yngre gamersen uppskattar. Lyser rejält gör det i alla fall!

Även under hög belastning känns datorns chassi inte särskilt varmt, inga större risker för att bränna sig eller dylikt.

OMEN Gaming Hub

I OMEN Gaming Hub finns det bra möjligheter till att få koll på sin dator. Här kan vi se systeminformation, vilka program som förbrukar bandbredd, använda "Booster"-funktionen för ökad prestanda och mycket mer.

En annan funktion jag gillar i Gaming Hub är att det går att ställa in fläktkurvor manuellt. Detta är något för de avancerade användarna skulle jag vilja påstå men här går det alltså att välja vid vilket gradantal som fläktarna ska varvas upp. Min personliga erfarenhet är att fläktarna ofta är väldigt reaktiva för att undvika överhettning och det är ju bra, men ibland kan det vara störigt och med den här mjukvaran kan du bestämma själv hur snabbt och intensivt fläktarna ska reagera på värmebildning. Jag tycker dock OMENs prestandaläge sköter det hela väldigt snyggt utan ytterligare konfiguration.

Design

Det finns både ris och ros att ge när det gäller designen av OMEN Transcend 14. Jag tycker verkligen om att HDMI och laddutag sitter i bak på datorn, detta ger en mycket renare upplevelse på skrivbordet.

Tangentbordet tycker jag ser nästintill hemskt ut och lyser på tok för mycket för min egna smak. Tangenternas kanter är liksom genomskinliga så belysningen lyser igenom väldigt starkt. Det känns som detta möjligtvis skulle passa den yngre målgruppen. För mig känns det bara jobbigt i mörkret med så starkt ljus och det går inte att ändra ljusstyrkan.

Bakgrundsbelysningen delas upp i fyra zoner, den mest användbara är den för W A S D-tangenterna som ofta används i FPS-spel för att röra sig.

Jag blir imponerad hur datorn inte alls känns särskilt varm under belastning och även när komponenterna inuti uppmäts till höga temperaturer.

Prestation i Cities Skylines 2

Först och främst vill jag uppmärksamma dig som läsare om att Cities Skylines 2 har ganska stora problem med prestandaoptimering och att även de starkaste gamingdatorerna har lite tufft med spelet.

Med det sagt, spelet rullar på ganska okej med högsta upplösningen men med lägsta inställningar i övrigt. Spelet ligger då runt 50-60 fps och visst förekommer det en del lagg och hack men det känns spelbart för den mindre kräsne i alla fall.

Datorns processor når 100 grader tillfälligt under spelsessionen och från att jag stänger av spelet så tar det cirka 2 minuter innan temperaturen lägger sig på en lägre nivå på cirka 50-60 grader. Men detta kan ju såklart skilja sig från både miljö där datorn står och dess fläktkurvor som kan ställas in i OMEN Gaming Hub.

Vill du spela på högre inställningar och prioriterar grafiken så duger inte den här datorn för det kort och gott.

Prestation i CS 2

Upplevelsen att spela CS 2 på den här datorn var exemplariskt. Det är inget lagg eller "stutter" och datorn verkar inte ens behöva kämpa för att kyla ner komponenterna. Datorn är förvånansvärt tyst även om fläktarna kör en del.

Temperaturen på processorn ligger runt 70 grader när jag spelar en runda Dust 2 med låga inställningar, men med högsta upplösningen (2880 x 1800). Då pendlar FPSen oftast mellan 120-200 och kliver i princip aldrig under 120 vilket är bra eftersom skärmen har 120 Hz och visar 120 bilder per sekund.

Jag hade räknat med att datorn skulle klara CS 2 utan problem men att fläktarna ändå är så här tysta var över förväntan.

Specifikationer

Processor
Intel Ultra 7 155H, 16 kärnor, 22 trådar (3.8 - 4.8 GHz)
RAM-Minne
16 GB LPDDR5x-7467 MHz RAM (integrerat)
Hårddisk
1 TB SSD
Bildskärm
35,6 cm (14"), 2.8K (2880 x 1800), OLED, 120 Hz, 0.2 ms responstid
Grafikkort
Nvidia GeForce RTX 4060 (8 GB)
Webbkamera
1080p IR-kamera (AI-optimerad med Nvidia Broadcast)
Tangentbord
Fullstort tangentbord i shadow black med 4 zoner bakgrundsbelyst i RGB och Rollover Anti-Ghosting-teknik på 26 tangenter
Vikt
1.63 kg
Portar
1 Thunderbolt™ 4 med USB Type-C® 40 Gbit/s överföringshastighet (USB Power Delivery, DisplayPort™ 1.4, HP Sleep and Charge) 1 USB Type-C® 10 Gbit/s överföringshastighet (USB Power Delivery, DisplayPort™ 1.4, HP Sleep and Charge) 1 USB Type-A 10 Gbit/s överföringshastighet (HP Sleep and Charge) 1 USB Type-A 10 Gbit/s överföringshastighet 1 HDMI 2.1 1 kombinerat hörlurs-/mikrofonuttag[19,42]
Trådlöst
Intel® Wi-Fi 7 BE200 (2x2) och Bluetooth® 5,4
Batteri
Upp till 8 timmar och 15 minuter på en laddning. (71Wh, 140W-snabbladdning med USB-C) Laddar cirka 50% på 30 minuter.

Om från

Märket OMEN från HP är avknoppningen för gamingsegmentet och levererar inte bara datorer i laptop- och stationärt format utan även skärmar, varav jag själv faktiskt köpte en sådan för ett antal år sedan och är fortfarande nöjd med den.

HP som tillverkare har i många år tillverkat arbetsdatorer och det känns mer som regel än undantag att det finns en och annan HP-dator på arbetsplatsen eller i skolan.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons